IVECO S-Way NP 460 dobitnik nagrade za održivi kamion 2021. godine
-
  IVECO S-Way NP 460 dobitnik nagrade za održivi kamion 2021. godine

IVECO S-Way NP 460 dobitnik nagrade za održivi kamion 2021. godine

Pobjednike bira žiri profesionalnih novinara.

IVECO S-Way NP 460 u LNG verziji proglašen je za održivi kamion godine 2021. u kategoriji vučnih vozila. Nagradu, sada u svom petom izdanju, kreirao je italijanski specijalizovani časopis Vado e Torno. Pobjednike bira žiri profesionalnih novinara na osnovu Indeksa održivosti koji je uveo Vado e Torno.
IVECO S-Way NP objedinjuje najbolje od IVECO-ovih vodećih iskustava u pogonu na prirodni gas sa mnoštvom inovacija u IVECO asortimanu S-Way, razvijenom za pružanje kompletnog paketa karakteristika i prilagođenih usluga omogućenih povezivanjem usmerenih na vozača, vlasnika flota i na održivost.
Maurizio Cervetto, zamjenik urednika Vado e Torno, izjavio je: „ IVECO S-Way NP, IVECO postavlja novu referencu u produktivnosti i efikasnosti za alternativna vučna vozila na duge staze. (...) IVECO S-Way nije samo vozilo na prirodni gas sa autonomijom od 1600 km; to je takođe nova referenca u potrošnji sa 4,12 km po kg gasa. IVECO S-Way NP kombinuje tehničke performanse, postignute dobro dokazanim pogonskim sklopom (...) i potpuno novom kabinom što omogućava značajno smanjenje potrošnje goriva (do 4%), sa karakteristikama i standardima kvaliteta vodećeg vozila koji značajno podižu nivo udobnosti za vozača i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju. Nova kabina stvara okruženje koje omogućava potpuno korišćenje prostora (2.1500 mm slobodne visine i visine tunela smanjene na samo 95 mm). Još je tiši nego ranije, iznutra i spolja (prema Piekovim standardima). Pored mnogih sistema pomoći u vožnji, nudi nove usluge povezivanja koje dodatno povećavaju održivost svih vrsta prevoza. “
Thomas Hilse, predsjednik brenda IVECO, rekao je: „Ponosni smo na ovu važnu nagradu koja podržava naše viđenje vitalne uloge prirodnog gasa u postizanju održivog transporta na velike daljine. To je jedino rješenje koje je odmah dostupno. To je početna tačka na putu ka nultim emisijama, a IVECO S-Way dokazuje da je to već stvarnost: svojim performansama, niskim ukupnim troškovima vlasništva, tihim radom i velikom autonomijom pruža finansijski i ekološki održivo rješenje. Pored toga, slušali smo vozača i dizajnirali smo kabinu tako da djeluje kao da su kod kuće daleko od kuće. Distributivna infrastruktura LNG se brzo razvija i već pokriva glavne evropske transportne koridore. Subvencije i podsticaji uvedeni u različitim zemljama čine ova vozila sve zanimljivijom opcijom. Već vidimo promjenu u načinu razmišljanja."


Vozilo kombinuje najbolje što tehnologija može da pruži u pogledu udobnosti, sigurnosti, povezanosti i održivosti. Dizajn kabine usredsređen na vozača pruža prostrano, dobro organizovano okruženje, gdje se svim funkcijama može daljinski upravljati putem aplikacije MI IVECO EASI VAI - od osvjetljenja do klima uređaja, od info-zabave do prozora i vrata. Kabina je ojačana kako bi se osigurala mehanička otpornost u skladu sa ECE R29.03 standardima za pad kabine. Prednja osovina je fino podešena da smanji put kočenja za 15%, dodatno povećavajući ukupnu sigurnost. Moćni Connectiviti Bok omogućava mnoštvo funkcija i potpuno novih usluga dizajniranih da poboljšaju život vozača u kabini i maksimiziraju profitabilnost vlasnika.  Vozilo se održava u stalnoj vezi sa IVECO-ovim specijalistima u Kontrolnoj sobi, koji neprekidno nadgledaju vozilo.
Ovo omogućava efikasno planiranje zaustavljanja održavanja i popravki, pružajući prediktivnu uslugu kako bi se maksimalizovalo vrijeme rada kamiona. Sistem ocjene stila vožnje pruža savjete u realnom vremenu koji pomažu u efikasnoj i bezbjednoj vožnji. Održive performanse vozila uključuju tihi rad i niske emisije štetnih gasova. Postiže 95% smanjenja čestica i 90% NO2 u poređenju sa dizel-om, a kada radi na biometan, generiše 95% manje CO2 stvarajući kružnu ekonomiju.
IVECO ulaže u alternativne pogone više od 20 godina, razvijajući bogato iskustvo koje ga danas čini referentnim za prirodni gas na evropskom tržištu sa više od 35.000 prodatih vozila na prirodni gas. Takođe je prepoznat kao promotor u širenju tehnologije i kao most između različitih zainteresovanih strana kako su pristupili ovom sektoru. To je dovelo do razvoja, za samo nekoliko godina, široko rasprostranjene mreže od oko 80 benzinskih pumpi za LNG samo na italijanskoj teritoriji. Danas IVECO ubire plodove svoje posvećenosti razvoju proizvoda koji donosi performanse i prilagođen je potrebama vozača, zajedno sa naprednom održivom tehnologijom koja je postala neophodna.