Evropski tegljač prvi put izvezen u SAD nakon 28 godina
-
Evropski tegljač prvi put izvezen u SAD nakon 28 godina

Evropski tegljač prvi put izvezen u SAD nakon 28 godina

Kamion Nikola Tre, električni kamionski pogon zasnovan na Iveco S-Wayu.

Takvih priča nije bilo otkako se Scania povukla s američkog tržišta 1992. godine. Međutim, danas opet možemo vidjeti tegljač proizveden u Evropi, izvezen u Sjedinjene Države i proći kroz puni američki postupak odobrenja. Evo što će se prodati široj javnosti u Americi.

Kamion Nikola Tre, električni kamionski pogon zasnovan na Iveco S-Wayu. Ovo je vozilo izgrađeno u njemačkoj fabrici u Ulmu, u vlasništvu Iveca, a namijenjeno je stalnom pogonu za Nikolina električna vozila. Kamion ima tipičnu evropsku kabinu, potpuno istu kao na našim S-Ways. Međutim, šasija izgleda američki, s tri osovine s vrlo dugim kolosijekom.

Ovako pripremljeno vozilo napustilo je Ulm na niskopodnoj poluprikolici, a vukao ga je Iveco Stralis. Iz Njemačke je prevezen u Belgiju, konkretno u luku Zeebrugge, gdje bi električni kamion trebao započeti krstarenje Sjedinjenim Državama. Nikola je proveo pet dana na brodu za prijevoz automobila, a zatim je dospjeo u američku luku. Ostatak putovanja, odvest će se u zapadnu državu Arizonu, gdje je smješteno američko sjedište firme Nikola. Tamo će takođe započeti gore spomenuti radovi na odobrenju, koji će omogućiti upotrebu kamiona na američkim putevima.

Početkom sljedeće godine još će jedan primjerak krenuti sličnim putovanjem. Oba će kamiona tada započeti američka ispitivanja i uskoro će biti dostupna u prodaji. Prema službenom rasporedu, takva Nikola baterija trebala bi biti dostupna u Evropi prije kraja 2021. godine. Moramo pričekati dvije godine duže na varijantu s vodonikovim ćelijama, koja nudi dvostruki opseg, zahvaljujući proizvodnji električne energije iz vodonika.

Nikola je američka firma ali je Iveco kupio velik udio u njoj. Otuda uska suradnja obje firme i aktivno učestvovanje Iveca u uvođenju Nikole na tržište.